Zink essentieel voor hersenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zink blijkt een essentiële rol te vervullen in de communicatie tussen hersencellen. Dit bevestigen onderzoekers van Duke University die samen met chemici van het Institute of Technology in Massachusetts aan het project werkten.
Het team in Massachusetts synthetiseerde een nieuwe chemische stof waarmee zink op een efficiënte manier gebonden kan worden. Met dit stofje kon het team van de Duke University snel de vrijkomende zink uit zenuwcellen binden om deze vervolgens te elimineren.
Eliminatie van zink bleek de communicatie tussen neuronen bij muizen te verstoren. Een belangrijke bevinding die de vermoedens van een halve eeuw geleden bevestigen. Toentertijd werd ontdekt dat de synaptische blaasjes in de neuronen (vesikels) die gevuld zijn met neurotransmitters ook grote concentraties zink bevatten. De hoogste zinkconcentraties werden aangetroffen in de vesikels van neuronen in de hippocampus. De hippocampus vervult een belangrijke rol bij geheugenfuncties. De onderzoekers vermoeden dan ook dat zink van belang is voor het geheugen. Bovendien kan zink een rol spelen bij epilepsie.
De resultaten van de huidige studie bevestigen het vermoeden dat zink van belang is in de communicatie tussen neuronen. Vervolgstudies zijn noodzakelijk om meer inzicht te verkrijgen in de functie van dit mineraal in de hersenen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen