Zinksuppletie bij baby's in derde wereld

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wekelijkse suppletie met zink vermindert significant het optreden van longontsteking en diarree en het overlijden van baby’s in ontwikkelingslanden. Dit zijn de conclusies van onderzoekers uit Bangladesh.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder kinderen van 60 dagen tot 12 maanden uit arme milieus. Aan 706 baby’s werden gedurende een jaar wekelijks 70 mg zink gegeven en aan 768 baby's een placebo. De belangrijkste punten waarnaar gekeken werd waren het aantal malen dat longontsteking en diarree voorkwamen. Verder werd gekeken naar andere infecties van de luchtwegen, hemoglobine en koperspiegels.
In de zinkgroep waren significant minder gevallen van longontsteking dan in de placebogroep, 199 tegen 286. Ook het verschil in aantal gevallen van diarree was significant, 1881 tegen 2407. In de zinkgroep overleden twee baby’s, in de placebogroep veertien. Hiervan werden er in de placebogroep tien veroorzaakt door longontsteking, een aantal dat in de zinkgroep nul was. De kans op overlijden werd door de zinksuppletie met 85% verminderd. Verder werd na tien maanden een kleine lengtevoorsprong gezien in de zinkgroep, maar gewicht, koperspiegels en hemoglobine verschilden niet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.