Zinksuppletie verhoogt sportprestaties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zink verbetert de carbo-anhydrase-activiteit in de erytrocyt, waardoor de metabole respons tijdens verhoogde lichamelijke activiteit is vergroot. Dit is de belangrijkste conclusie van dr. Henry Lukasi.
Het enzym carbo-anhydrase in de rode bloedlichaampjes helpt het lichaam koolzuurgas uit te scheiden. Hoe groter de inspanning, hoe meer er een beroep wordt gedaan op de carbo-anhydrase-activiteit.
Aan een dubbelblinde, placebogecontroleerde, cross-over onderzoek deden veertien regelmatige sporters van 20 tot 32 jaar mee. De mannen kregen gedurende negen weken elke dag voeding met weinig zink (3,5 mg) met een placebo of dezelfde voeding, maar dan aangevuld met een supplement met 15 mg zink. Na een periode van zes weken werd het negen weken durende onderzoek herhaald met een wisseling van de groepen.
Zinkconcentraties in serum en erytrocyten waren significant lager bij een lage zinkinname net als de activiteit van het carbo-anhydrase. Ook de zuurstofopnamepiek en de koolzuurgasuitscheiding waren significant minder bij een lage zinkinname. Zonder het supplement nam de hartslag toe en de effectiviteit van de ademhaling significant af. Bij een duurtest moesten zelfs vier mannen in de zinkarme groep stoppen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.