Zinktekort bij chronische pancreatitis

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan zink komt veelvuldig voor bij chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis). Daarnaast blijkt een zinkdeficiëntie gerelateerd aan een afname van de exocriene (productie darmsappen) en endocriene (productie insuline) capaciteit van de alvleesklier.
Aan de studie namen 101 patiënten met pancreatitis deel waarvan 34 patiënten met alcoholistische pancreatitis en 67 patiënten met tropische pancreatitis. De zinkconcentratie in de rode bloedcellen werd bepaald, evenals de exocriene en endocriene functie van de alvleesklier. De resultaten werden vergeleken met gezonde proefpersonen.
De zinkconcentratie in de rode bloedcellen was bij de patiënten met pancreatitis significant lager ten opzichte van de gezonde proefpersonen. De concentratie bleek tevens significant lager bij personen met de tropische vorm in vergelijking met de alcoholische vorm. Daarnaast werd een significant verband gevonden tussen het zinkgehalte en de exocriene dysfunctie en bleek de zinkstatus bij personen met diabetes significant lager in vergelijking met personen zonder diabetes.
De studie toont een verband aan tussen chronische pancreatitis en een lage zinkconcentratie. Daarnaast blijkt de zinkstatus van invloed op de exocriene en endocriene functie van de alvleesklier.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen