Zinkzuigtabletten bij verkoudheid

Zuigtabletten met zink zijn niet effectief om symptomen van een verkoudheid te verminderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 253 werknemers van de stad Helsinki in Finland door dr. Harri Hemilä. De deelnemers kregen het advies om bij de eerste symptomen van een verkoudheid de zuigtabletten in te nemen in een dosis van maximaal zes stuks per dag gedurende maximaal vijf dagen. Eén zuigtablet bevatte 13 mg elementair zink. Er werd een vergelijking gemaakt met een placebo. Het effect van de behandeling werd gedurende tien dagen gevolgd.

Van de werknemers werden 88 personen verkouden. Er werd geen verschil gezien tussen de suppletie- en placebogroep voor wat betreft de tijd die nodig was om te herstellen van de verkoudheid in de eerste vijf dagen. Opvallend was dat in de twee dagen volgend op deze behandelperiode het herstel in de placebogroep significant sneller optrad dan in de suppletiegroep.

In tegenstelling tot andere studies leidde het gebruik van zinkzuigtabletten niet tot een sneller herstel van een verkoudheid. De wetenschappers pleiten voor vervolgonderzoek met een hogere dosis en langere suppletieduur.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+