Zo zalm, zo hart

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Verreweg het grootste deel van de zalm, die we hier in Nederland bij de visboer kopen, is afkomstig van kwekerijen in de Noorse of Schotse wateren. Van nature is zalm rijk aan omega 3-vetzuren, namelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het voedsel van de zalm is hiervoor de bepalende factor. In het wild voedt de zalm zich met omega 3-vetzuurrijke visjes en kleine schaaldieren. In kwekerijen vormen samengestelde voeders op basis van soja en raapzaad het hoofdmenu. De meervoudig onverzadigde vetzuren hierin bestaan overwegend uit omega 6-vetzuur (linolzuur) met daarnaast geringe hoeveelheden omega 3-vetzuur (alfalinoleenzuur). Het resultaat is een zalm met lagere gehalten aan EPA en DHA. Met een gewijzigd type voer waarin visolie is toegevoegd kan men een zalm kweken met meer EPA en DHA.
Aan het Hart- en Longcentrum van het Ullevaal Academisch Ziekenhuis in Oslo bestudeerde dr. Harald Arnesen de effecten van verschillende voederregimes voor gekweekte zalm op risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij de mens. Zestig hartpatiënten werden in drie groepen van elk twintig patiënten verdeeld. Gedurende een periode van zes weken aten de patiënten in totaal 700 gram zalm per week, verdeeld over vijf maaltijden. De eerste groep at zalm gevoerd met visolie, de tweede groep zalm gevoerd met een mengsel van 50% visolie en 50% plantaardige olie en de derde groep zalm die uitsluitend plantaardige olie in het voer had gekregen.
Metingen van vetzuren in het serum van de patiënten aan het eind van de testperiode gaven een duidelijke afspiegeling van de ingenomen vetzuren. De concentratie omega 3-vetzuren was bij de visolie-zalmgroep het hoogst. Bekende risicofactoren waaronder cholesterol waren verlaagd.
Arnesen concludeert dat een verhoogde inname van omega 3-vetzuren uit de visolie-gevoederde kweekzalm een verlaging van het risico van hart- en vaatziekten geeft.
Dit onderzoek ‘Fjord to Fork’ was een gezamenlijk project van Nutreco, van Noorse researchinstellingen en van het Ullevaal Ziekenhuis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.