Zon verhoogt overlevingskans van melanoom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Blootstelling aan de zon is mogelijk minder riskant voor het ontwikkelen van een melanoom dan nu wordt gedacht. Onderzoekers van de University of New Mexico concluderen zelfs dat wanneer iemand meer is blootgesteld aan de zon zijn overlevingskans groter is.
Voor het onderzoek werden 528 patiënten uit de Conneticut Tumor Registry, een studie over melanomen, minimaal vijf jaar gevolgd. Gegevens werden verzameld over mate van blootstelling aan de zon, eigen huidonderzoek, bewust waarnemen van de huid en onderzoek door de arts. Ook histologische gegevens van de melanomen werden verzameld, zoals solaire elastose. Dit is een degeneratie van het elastische weefsel en een indicator voor door zon veroorzaakte huidschade. Ook de mitose-index en de dikte van het melanoom werden vastgesteld.
Het zich bewust zijn van de huid tegen zich niet bewust zijn gaf 50% minder risico van overlijden. Het aanwezig zijn van solaire elastose tegen afwezigheid ervan gaf 60% minder risico van overlijden. Ook verbranding en frequente blootstelling aan de zon was gecorreleerd met significant minder vaak overlijden. De dikte van het melanoom, mitose-index, zweervorming, en aanwezigheid van een melanoom op het hoofd of in de nek gaf een significant hoger risico van overlijden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.