Zon vermindert non-Hodgkin’s lymfoom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Blootstelling aan zonlicht beschermt tegen de ontwikkeling van het non-Hodgkin’s lymfoom. Dit is de conclusie van onderzoek van de University of Sydney. De onderzoekers noemen de aanmaak van vitamine D in de huid onder invloed van zonlicht een plausibel mechanisme waarmee de gunstige werking kan worden verklaard.
Het onderzoek werd gehouden onder 1.398 Australische volwassenen tussen de 20 en 74 jaar oud. Ongeveer de helft van deze deelnemers had het non-Hodgkin’s lymfoom, een soort bloedkanker, de andere helft was gezond en diende als controlegroep. Beide groepen kwamen ongeveer overeen wat betreft leeftijd, geslacht en woonplaats. Met behulp van zelf ingevulde vragenlijsten en telefonische interviews werd het aantal uren dat de deelnemers buiten doorbrachten, zowel op het werk als op vrije dagen en in de vakantie per decennium ingeschat.
Het kwart van de deelnemers met de meeste blootstelling aan zonlicht had 35% minder kans op het non-Hodgkin’s lymfoom in vergelijking met het kwart van de deelnemers die de zon het minste zagen. Bij het kwart van de deelnemers die de meeste vakantiezonuren hadden, was het risico zelfs gehalveerd in vergelijking met het kwart van de deelnemers die de minste vakantiezonuren hadden. Bij veel blootstelling aan de zon op vrije dagen werd het risico met 40% verkleind. De gevonden verbanden waren het sterkst bij vrouwen en bij blootstelling aan zonlicht in de kinderjaren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.