Zonnebank verbetert stemming

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het liggen onder de zonnebank niet alleen een mooie bruine kleur geeft, maar ook de stemming verbetert en ontspant.
Het onderzoek duurde zes weken en betrof dertien vrouwen en een man die ieder acht tot vijftien keer per maand onder de zonnebank lagen. Maandag en woensdag moesten de deelnemers onder een normale zonnebank en onder een zonnebank zonder UV-straling liggen. Op vrijdag konden de deelnemers kiezen om het wel of niet te doen en konden ze zelf beslissen op welke bank ze gingen liggen. De zonnebanken waren niet van elkaar te onderscheiden.
Van de twaalf proefpersonen op vrijdag kozen er elf voor de echte zonnebank. In totaal kozen de deelnemers 41 keer om op vrijdag te zonnen. Hiervan gaf 95% (39 keer) de voorkeur aan de echte zonnebank. Ook gaven de deelnemers aan dat ze na een bezoek aan de zonnebank met UV-licht, ontspannender waren in vergelijking met gebruik van de zonnebank zonder UV.
Als mogelijke verklaring opperen de onderzoekers dat het UV-licht de aanmaak van endorfinen, plezierhormonen, stimuleert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.