Zoutconsumptie en hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zowel een hoge als een lage natriuminname is bij personen met een bestaande hart- of vaataandoening in verband gebracht met een verhoogd risico op een nieuwe hart- of vaatziekte en zelfs sterfte

Voor de studie werden meer dan 7500 patiënten geïncludeerd die in de periode van 1996 tot 2015 deelnamen aan de UCC-SMART cohortstudie. Op basis van urinemonsters verzameld in de ochtenden werd de 24-uurs natrium- en kaliumuitscheiding geschat. De natriumuitscheiding is gerelateerd aan de zoutconsumptie.

Na een volgperiode van bijna 7,5 jaar werd een J-vormig verband gezien tussen de geschatte 24-uurs natriumuitscheiding in de urine en een recidief van een hart -of vaatziekte zoals een hartinfarct of een beroerte. Bij een uitscheiding van 4,6 gram natrium per dag was de kans op een recidief het kleinste. Voor sterfte (alle oorzaken) werd eenzelfde J-vormige relatie gezien waarbij bij een natriumuitscheiding van 5 gram per dag de sterftekans het kleinste was. Deze J-vormige relatie was nog meer uitgesproken wanneer rekening werd gehouden met de kaliuminname. De kans op cardiovasculaire ziekten of sterfte was het kleinste bij een natrium-kaliumuitscheidingsratio tussen 2,5 en 3,0. Wanneer enkel naar de kaliumuitscheiding werd gekeken, werd een lineair verband gevonden tussen ziekte/sterfte en kaliumsecretie waarbij een hoge uitscheiding gerelateerd was aan een hoger risico. 

De kans op een recidiverende hart- of vaataandoening of sterfte is het geringste bij een natriumuitscheiding tussen 4,5 en 5 gram per dag. Een dergelijke uitscheiding is gerelateerd aan een zoutinname die hoger is dan ongeveer 6 gram per dag. De Gezondheidsraad adviseert diezelfde 6 gram zout (2,4 gram natrium) als maximale grens aan volwassenen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen