Zoutsuppletie zinvol bij sport

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zoutsuppletie kan de sportprestatie verbeteren tijdens langdurige inspanningen.

Er namen 26 ervaren triatleten deel aan de studie. Ze werden geselecteerd op basis van eenzelfde leeftijd, trainingsstatus en lichaamssamenstelling. Vervolgens werden ze willekeurig verdeeld in een suppletie- en controlegroep. Tijdens de triatlon kregen de mannen in de suppletiegroep 2580 mg natrium, 3979 mg chloride, 756 mg kalium en 132 mg magnesium. In de controlegroep kregen de triatleten cellulose. In bloedmonsters voor en na de triatlon werd de elektrolytenbalans gemeten. Tevens werden zweetmonsters afgenomen en geanalyseerd en werd het lichaamsgewicht gemeten, evenals de isometrische spierkracht en spronghoogte. 

De mannen in de suppletiegroep kwamen significant eerder bij de finish aan dan de mannen in de controlegroep. De spierkracht en spronghoogte nam in beide groepen na de triatlon evenveel af. Ook de hoeveelheid zweet en de hoeveelheid zout die verloren ging met het zweet verschilde niet tussen beide groepen. In de suppletiegroep bleef het lichaamsgewicht echter beter op peil en de serumconcentraties van natrium en chloride waren significant hoger in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep.

Zoutsuppletie bij duursport voorkomt een afname van het lichaamsgewicht en verbetert de elektrolytenconcentratie tijdens een triatlon. Bovendien kan suppletie bijdragen aan een significant betere prestatie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen