Zowel voedingsadvies als omega 3-vetzuren vertragen atherosclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zowel voeding als suppletie met omega 3-vetzuren kan atherosclerose vertragen. Dit is gebleken uit een onderzoek bij 563 senioren die al lange tijd last hadden van hyperlipidemie.
De proefpersonen werden willekeurig verdeeld in vier groepen. Groep 1 diende als controlegroep (geen voedingsadvies en een placebo), groep 2 (voedingsadvies en een placebo), groep 3 (geen voedingsadvies en een dagelijkse suppletie van 2,4 gram omega 3-vetzuren) en groep 4 (voedingsadvies en 2,4 gram omega 3-vetzuren). Na afloop van de interventie die 3 jaar duurde werd de mate van atherosclerose gemeten met behulp van intravasculaire ultrasonografie en fotoplethysmografie.
Bij de personen in groep 2, met alleen een voedingsadvies, was de verdikking van de halsslagaderwand significant minder toegenomen (0,036 mm) dan bij de controlegroep (0,068 mm). Hoe lager het HDL-cholesterol hoe dikker de halsslagaderwand. De pulse wave propagation time, een maat voor de elasticiteit van de slagaders, was bij hen die alleen suppletie met omega 3-vetzuren kregen significant vergroot.
Uit deze resultaten blijkt dat senioren met hyperlipidemie hun voordeel kunnen doen met zowel een voedingsadvies als met suppletie van omega 3-vetzuren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.