Zuinig aan met zout bij astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De afgelopen decennia is het aantal mensen met astma schrikbarend toegenomen. Onderzoekers raken er steeds meer van overtuigd dat omgevingsfactoren hier een belangrijke rol in hebben. Een factor die de laatste tijd volop onderzocht wordt is een zoutrijk dieet. Recentelijk verscheen in de International Journal of Clinical Practice een overzichtsartikel over dit onderwerp.
De data in dit artikel laten zien dat een zoutarm dieet voor een periode van twee tot vijf weken de longfunctie kan verbeteren en de luchtwegreactiviteit kan verminderen bij mensen met astma, terwijl een zoutrijk dieet tegenovergestelde effecten heeft. Daarnaast bleek een zoutarm dieet gedurende één tot twee weken de vernauwing van de luchtwegen bij inspanning te verminderen bij volwassenen met astma.
Er is nog weinig bekend over de effecten van een zoutarm dieet op het vóórkomen en de ernst van astma op de lange termijn. Een grote studie waarin deze relatie verder wordt onderzocht, is daarom aanbevolen. Als het vervolgonderzoek positieve resultaten laat zien, kan een zoutarm dieet wellicht worden gebruikt als aanvullende behandeling bij astma.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen