Zure kersen tegen hart- en vaatziekten en insulineresistentie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ratten die zure kersen in de vorm van gedroogd poeder kregen in vetrijk voer namen minder in gewicht toe dan hun soortgenoten die alleen het vetrijke voer aten.
Dit zei dr. Mitchell Seymour van de University of Michigan in een presentatie tijdens het congres Experimental Biology. Zijn team deed een proef bij 48 ratten met insulineresistentie. De helft van de ratten had overgewicht, de andere helft was slank. De vetinname was hoog en bevatte 45% vet. De helft van alle ratten, gelijkelijk verdeeld over obese en slanke exemplaren, kreeg een toevoeging van zure kersen in het voer.
Voor obese en slanke ratten bleek deze toevoeging gunstige effecten te hebben. Hun waarden voor cholesterol, triglyceriden en ontstekingsindicatoren - alle factoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en suikerziekte - waren significant lager dan bij de uitsluitend met een hoog vetgehalte gevoederde dieren. Obese ratten met zure kersen in het voer hoopten ook minder buikvet op, een andere risicofactor.
De gunstige effecten van de toevoeging van zure kersen wordt door de onderzoekers toegeschreven aan de in hoge concentraties in zure kersen voorkomende anthocyaninen. Er zijn aanwijzingen dat de regelmatige consumptie van donker fruit zoals kersen geassocieerd is met verminderde sterfte aan hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.