Zwangere HIV-geinfecteerde vrouwen gebaat bij multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een multivitamine gedurende de zwangerschap en in de periode na de bevalling verbetert de hematologische status van HIV-geïnfecteerde vrouwen en hun kinderen.
Dit bleek uit een onderzoek onder 1078 zwangere HIV-1-geïnfecteerde vrouwen in Tanzania. In vier willekeurige groepen verdeeld kregen ze vitamine A plus bètacaroteen, multivitamine (vitamines B, C en E), vitamine A plus bètacaroteen plus multivitamine of een placebo. Alle vrouwen werden volgens de locale standaard alleen tijdens de zwangerschap gesuppleerd met ijzer en foliumzuur. De vrouwen werden gemiddeld 57,3 maanden gevolgd en de kinderen 28 maanden.
Het bleek dat gedurende de gehele onderzoeksperiode de concentraties hemoglobine in het bloed van de vrouwen die werden gesuppleerd met multivitamine 0,33 g/dl hoger waren dan die in het bloed van de vrouwen die geen multivitamine kregen. Vergeleken met de placebo liet suppletie met multivitamine na 2 jaar een gemiddelde stijging van de concentratie hemoglobine in het bloed zien van 0,59 g/dl. Kinderen van moeders die waren gesuppleerd met multivitamine toonden een significant verlaagde kans op anemie vergeleken met de placebogroep. Zij hadden 63% minder risico van macrocytische anemie dan de kinderen van moeders uit de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen