Zwangere op lithium gevaarlijk voor baby

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Al ruim 40 jaar wordt lithium gebruikt bij bipolaire stoornissen. Er zijn wel gegevens bekend over de invloed op de ongeboren vrucht maar echt onderzoek hiernaar was nog niet verricht.
Van tien zwangere vrouwen werd tijdens de geboorte bloed afgenomen voor de bepaling van lithium. Ook uit de navelstreng werd bloed genomen. Verder werden in de literatuur 32 casussen gevonden waarbij de vrouwen ook tijdens de bevalling werden behandeld met lithium.
De gemiddelde verhouding van de lithiumconcentratie in de navelstreng en het bloed van de moeder was 1,05. Dit geeft aan dat lithium voor 100% de placenta passeert. De lithiumconcentraties in het moederbloed varieerden van 0,2 tot 2,6 mmol/l. Hoe hoger de lithiumconcentraties tijdens de bevalling, hoe meer complicaties er waren bij de baby. Bij concentraties boven de 0,64 mmol/l was de Apgarscore significant lager, het ziekenhuisverblijf langer en waren er meer complicaties van het centrale zenuwstelsel. Bij de tien zwangeren werd de lithiumtherapie 24 tot 48 uur voor de geplande geboorte onderbroken. Hierdoor daalde de lithiumconcentratie met 0,28 mmol/l.
Opgemerkt dient te worden dat in Nederland de concentraties bij voorkeur tussen de 0,4 en 0,8 mmol/l worden gehouden. In ernstiger situaties wordt opgehoogd tot maximaal 1,2 mmol/l. Boven de 1,3 mmol/l worden al toxische verschijnselen gezien.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.