Aanklachten tegen DuPont en 3M vanwege omstreden PFAS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In de Verenigde Staten zijn DuPont en 3M van oudsher de grootste producenten van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Beide bedrijven worden geconfronteerd met zo’n vierduizend rechtszaken door staten en gemeenten die compensatie willen voor de kosten van het schoonmaken van hun land en watervoorraden.

PFAS is een verzamelnaam voor meer dan zesduizend chemische stoffen die in drinkwater worden aangetroffen en in verband zijn gebracht met een verminderde vruchtbaarheid, hoge bloeddruk, verhoogd risico op bepaalde kankersoorten, ontwikkelingsachterstand en laag geboortegewicht bij kinderen, hormonale verstoringen en een verzwakt immuunsysteem.

3M kwam er met een schikkingsregeling van af. Het bedrijf moet meer dan tien miljard dollar gaan betalen aan zo’n driehonderd gemeenten om filters te installeren in hun watervoorziening. Maar dit zal de kosten niet dekken die ook nodig zijn voor grondwaterverontreiniging. DuPont en zijn twee dochterbedrijven - waaronder het in Nederland gevestigde Chemours - wist er eveneens met een schikkingsregeling vanaf te komen. 

Het is echter onwaarschijnlijk dat het bij schikkingsregelingen zal blijven. Alleen al in de staat South Carolina zijn meer dan drieduizend claims nog niet afgehandeld. Ook zijn er vijf- tot zesduizend personen die een letselschadezaak hebben aangespannen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.