Organisatie

Waarom wordt het Ortho Institute Het eerste orthomoleculaire kenniscentrum van Nederland genoemd?

In 1980 maakte Gert Schuitemaker kennis met de orthomoleculaire geneeskunde. Hij heeft de term ‘orthomoleculair’ en daarmee de orthomoleculaire geneeskunde in Nederland geïntroduceerd.Vanaf 1983 deed hij dit vanuit de stichting Ortho Institute door het uitgeven van het vaktijdschrift Orthomoleculair (nu ORTHOmoleculair magazine  of kortweg ORTHO) en de ontwikkeling van de schriftelijke cursus Algemene orthomoleculaire voedingsleer (1985). Ook organiseerde het Ortho Institute orthomoleculaire workshops en congressen Later, in 1992 verscheen het eerste nummer van het publiekstijdschrift Fit met Voeding.

Wat is de relatie tussen Ortho Institute en Ortho Communications & Science BV?

Het Ortho Institute is een stichting die in 1983 is gestart als het eerste orthomoleculaire kenniscentrum in Nederland. De eerste activiteit was het uitgeven van het tijdschrift Orthomoleculair en het organiseren van cursussen. In 1993 zijn de commerciële activiteiten onder gebracht in de uitgeverij Ortho Communications & Science BV. Kort gezegd: het Ortho Institute is de ‘orthomoleculaire denktank’ en Ortho Communications & Science BV is de uitgever van de materialen van het Ortho Institute.

Wat is de doelstelling van het Ortho Institute en Ortho Communications & Science BV?

Vanaf het begin is de doelstelling altijd geweest het informeren van professionals en niet-professionals (‘het publiek’) over het belang van goede voeding en voedingssupplementen voor een optimale gezondheid. Dit is feitelijk de orthomoleculaire geneeskunde (in geval van ziekte) en orthomoleculaire voedingsleer (ter ondersteuning van de gezondheid en ter preventie van ziekte).

Wat is de relatie tussen Ortho Institute en de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG)?

In 1988 nam Gert Schuitemaker vanuit het Ortho Institute het initiatief om met een aantal academici (artsen, psycholoog, tandarts) de beroepsvereniging MBOG op te richten. Hij was in 1988 (tot 1995) de eerste voorzitter. In 2008 werd hij eerste erelid van de MBOG.

Geeft Ortho Communications & Science BV alleen de boeken uit van Gert Schuitemaker?

Nee. In 2005 verscheen de Nederlandse vertaling De Echte Oorzaken van Schizofrenie van de hand van de Canadese wetenschapper dr. Harold Foster. In 2016 verscheen het boek van medisch journalist Toine de Graaf De kracht van de alternatieven; duel in de geneeskunde met uw gezondheid als inzet. Van Gert Schuitemaker zijn  nu via de webshop tien boeken verkrijgbaar. In totaal schreef hij 15 boeken, waaronder Orthomolekulare Ernährungsstoffe (Duits).

Wat zijn de hoofdactiviteiten van het Ortho Institute op het moment? De nadruk is de laatste jaren meer en meer komen te liggen op het uitgeven van de tijdschriften en van boeken. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de digitale Ortho-bibliotheek.

Waar kan ik een lezing bijwonen van Gert Schuitemaker?

Openbare lezingen worden altijd aangekondigd in de nieuwsbrieven die het Ortho Institute uitgeeft. Hij geeft ook lezingen in besloten kring.