Acetyl-L-carnitine gunstig bij fibromyalgie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met fibromyalgie hebben mogelijk baat bij suppletie met acetyl-L-carnitine.
Fibromyalgie is een chronische ziekte die wordt gekarakteriseerd door spierpijn en stijfheid door het hele lichaam, de aanwezigheid van tender points, slecht slapen, een verstoorde stemming en vermoeidheidsklachten.
De studie betrof 102 patiënten met fibromyalgie. Ze werden gedurende 10 weken in twee willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep kreeg gedurende de eerste 2 weken tweemaal per dag een capsule met 500 mg acetyl-L-carnitine plus een intramusculaire injectie met 500 mg gevolgd door 8 weken driemaal daags een capsule met 500 mg. De tweede groep kreeg een placebo. De deelnemers werden tot 4 weken na beëindiging van de suppletie gevolgd. Er werd daarbij gekeken naar het aantal positieve tender points, de totale drukpijnscore op deze punten, en de scores van zelfgerapporteerde stijfheid, vermoeidheid (na ontwaken), slapen, werkstatus, depressiviteit, en spierpijn.
Tot de zesde behandelweek werd in beide groepen een significante en gelijke daling gezien in het aantal positieve tender points en de totale drukpijnscore. Daarna zette deze positieve ontwikkeling zich alleen voort in de carnitinegroep. Na 10 weken was het verschil met de placebogroep significant. Daarnaast lieten de patiënten in de carnitinegroep ten opzichte van de placebogroep significante verbeteringen zien in pijnbeleving en overige zelfgerapporteerde lichamelijke en geestelijke gezondheidsaspecten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.