ADH vitamine B12 te laag

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoeveelheid van minstens 6 mcg vitamine B12 per dag corrigeert bloedwaarden die met een voldoende inname van de vitamine te maken hebben. Dat bleek uit een onderzoek bij Deense postmenopauzale vrouwen.
De ADH in Nederland ligt voor deze vrouwen rond de 3 mcg per dag. Het Deense onderzoek laat zien dat deze hoeveelheid dus te laag is. Het onderzoek was uitgevoerd bij 98 vrouwen van 41 tot 75 jaar. Gedurende een week werd precies bijgehouden wat de vrouwen aten. Aan de hand hiervan werd bepaald hoeveel vitamine B12 de vrouwen binnenkregen via voeding en supplementen. Verder werd een aantal aan vitamine B12 gerelateerde factoren in het bloed bepaald, waaronder het methylmalonzuur en homocysteïne.
Het bleek dat vanaf een hoeveelheid van 6 mcg vitamine B12 per dag alle hieraan gerelateerde factoren in het bloed genormaliseerd werden. Bij de ADH zoals deze nu geldt, was dat niet het geval.
Vitamine B12 komt van nature alleen voor in producten van dierlijke oorsprong zoals vis, vlees, eieren. Vegetariërs en veganisten kunnen hierdoor een tekort aan deze vitamine krijgen. Maar ook bij ouderen kan een tekort optreden, omdat het maagslijmvlies in de loop der tijd dunner is geworden, waardoor minder maagsappen worden geproduceerd. De maagsappen zijn namelijk nodig om de vitamine vrij te maken uit de voeding, waarna het kan worden opgenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.