ADHD door jodiumtekort?!

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Aanstaande moeders met een jodiumtekort hebben een verhoogde kans op een kind met ADHD. Dit stelt de Nederlandse reumatoloog Richard Verheesen naar aanleiding van een Italiaanse studie.
In de baarmoeder is het kind beschermd tegen een tekort. Dit komt doordat de opname van jodium in de placenta extra wordt gestimuleerd. Dit betekent wel dat de moeder kans loopt op een jodiumtekort. Dit manifesteert zich pas na de zwangerschap. Dit omdat niet alleen het jodium dat het kind onttrokken heeft verdwijnt, maar ook de circulerende jodiumvoorraad niet meer beschikbaar is. ADHD als gevolg van een jodiumtekort zal zich vermoedelijk pas na de geboorte ontwikkelen. Het kind is immers in de baarmoeder beschermd tegen een deficiëntie. Wanneer het kind borstvoeding krijgt of ‘met de pot mee gaat eten’ krijgt het echter hetzelfde jodiumarme voedsel dat zijn ouders eten. En juist in de groeiperiode van peuter tot adolescent kan dit een grote consequentie hebben. Net als met dwerggroei (cretinisme) is het de vraag of ADHD een genetische aandoening is of simpelweg een gevolg van een nutriëntentekort dat te wijten is aan familiaire voedingsgewoonten.
Duidelijk is dat een jodiumdeficiëntie de ontwikkeling van de intelligentie in de weg staat. Het IQ kan met 10 tot 15 punten dalen als gevolg van een tekort. Ook op sociaal gedrag heeft jodium invloed. Een adequate jodiumstatus wordt in verband gebracht met sociaal en initiatiefrijk gedrag en een grotere werkcapaciteit.
Wie meer wil weten over jodiumtekort in Nederland kan de website www.jodiumtekort.nl bezoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen