Advies op basis van genetische informatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een individueel voedingsadvies gebaseerd op genetische informatie is effectiever dan een algemeen voedingsadvies. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift PloS One.

Ze verzamelden bij 138 gezonde personen gegevens over de inname van cafeïne, vitamine C, toegevoegde suikers en zout. In de interventiegroep ontvingen 92 deelnemers een persoonlijk voedingsadvies gebaseerd op hun genetische profiel. In de controlegroep kregen 46 deelnemers standaard voedingsadviezen. Bij aanvang en na drie en twaalf maanden werden vragenlijsten afgenomen waarmee de inname van de vier nutriënten werd bepaald.

In vergelijking met de controlegroep waren er na drie maanden nog geen significante verschillen in de inname van de betreffende nutriënten. Personen met een bepaalde variant van het ACE-gen verminderden na twaalf maanden significant hun zoutinname. Deze proefpersonen hadden een grotere kans op hoge bloeddruk en kregen het advies hun zoutinname te beperken tot maximaal 1500 mg per dag. Het aantal deelnemers met deze genvariant die aan de aanbeveling voldeed nam na twaalf maanden toe met 15%. Het individueel voedingsadvies leidde overigens niet tot een veranderde inname van de overige nutriënten. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de meeste deelnemers al bij aanvang van de studie voldeden aan de voedingsrichtlijnen voor deze drie nutriënten.

De resultaten laten zien dat het zinvol is om genetische informatie mee te nemen in een individueel voedingsadvies. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen