Afvallen gunstig voor het brein

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Personen met overgewicht kunnen hun brein ‘verjongen’ door af te vallen. Al een beetje gewichtsvermindering heeft een grote impact.

Aan de studie namen 102 proefpersonen met overgewicht deel. Bij de deelnemers werden MRI-scans van de hersenen gemaakt. Vervolgens volgden ze gedurende achttien maanden een leefstijlprogramma. Nadien werden opnieuw hersenscans gemaakt. 

Een gewichtsvermindering van slechts 1% leidde tot een verjonging van het brein met ongeveer negen maanden. Deze afname van de hersenleeftijd was significant gerelateerd aan een verbetering van biomarkers van de lever en een vermindering van leververvetting. Ook was het significant gerelateerd aan een afname van vetweefsel in en tussen de organen (visceraal vet) en van onderhuids vetweefsel. Tevens bleek een verminderde consumptie van bewerkte voeding zoals snoep en frisdrank significant gerelateerd aan een verjonging van het brein. 

Gewichtsverlies door een leefstijlprogramma heeft een gunstig effect op het brein bij obese personen, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen