Agressief door ontstekingen?

De aanwezigheid van ontstekingsreacties in het lichaam lokt mogelijk agressie uit.

De studie werd uitgevoerd bij 197 lichamelijk gezonde mannen en vrouwen die niet verslaafd waren aan drugs en in de voorbijgaande maand geen medicatie hadden gebruikt. Van de deelnemers waren er 69 gediagnosticeerd met een periodieke, explosieve stoornis die gekenmerkt wordt door ernstige woede-uitbarstingen die niet in verhouding staan tot de uitlokkende factoren. Nog eens 61 personen hadden een stemmings- of persoonlijkheidsstoornis (volgens de DSM-IV gediagnosticeerd als zogenaamde axis-1 en -2 stoornissen). De overige personen waren psychisch gezond. In het bloed werden de concentraties van CRP en interleukine-6 (IL-6) gemeten als maat voor ontstekingsreacties.

De concentraties van CRP en IL-6 waren significant hoger bij personen met de periodieke, explosieve stoornis in vergelijking met de psychiatrische patiënten en gezonde personen. Daarnaast bleek de hoogte van beide waardes gerelateerd aan de mate van agressie en het agressief gedrag van de deelnemers in het verleden.

De resultaten suggereren dat ontstekingsreacties een direct effect hebben op agressief gedrag. 

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Agressief door ontstekingen?

Artikel uit Fit Met Voeding nr.3, 2015 [1 pagina]

Je volgt dertig jaar alle research op het gebied van voeding en gedrag. Je schrijft er twee boeken over: Honger naar geweld in 2002 en Voeding & Gedrag in 2014. En tòch word je verrast door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Dat overkwam mij onlangs toen ik een artikel las in JAMA Psychiatry. De boodschap: er is een relatie tussen ontstekingsreacties in het lichaam en agressie. De ‘stille ontsteking’ is al met veel gezondheidsproblematiek in verband gebracht. Met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, maar ook met gewrichtsklachten. Het eerste hoofdstuk van mijn boek Gewrichten en voeding gaat bijvoorbeeld over deze stille ontsteking, die als een soort veenbrand het lichaam teistert.

En nu lijkt er ook een relatie te zijn met gedrag. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 197 lichamelijk gezonde mannen en vrouwen die niet verslaafd waren aan drugs.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+