AHA vergelijkt voedingspatronen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De American Heart Association (AHA) heeft een vergelijking gemaakt tussen populaire voedingspatronen en hun effect op hart en bloedvaten. 

De AHA, de Amerikaanse Hartstichting, onderzocht in hoeverre tien populaire voedingspatronen voldeden aan richtlijnen voor gezonde voeding voor hart- en bloedvaten. Hierbij werd specifiek gekeken naar zout- en suikerrestrictie, alcoholbeperking, beperking van bewerkt voedsel, consumptie van vezelrijke voeding, plantaardige eiwitten, inname van vis, mager vlees en magere zuivelproducten. Als beste uit de bus kwam het DASH-dieet, direct gevolgd door het Mediterraan eetpatroon. Deze resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Circulation

Het DASH-dieet is specifiek ontwikkeld om de bloeddruk te verlagen. Dit voedingspatroon wordt gevolgd door Mediterrane voeding. Het Mediterraan eetpatroon scoort iets slechter, omdat er geen specifieke nadruk ligt op zoutrestrictie en matige alcoholconsumptie is toegestaan. Op de derde plaats komt een vegetarisch voedingspatroon. Een streng vetbeperkt en koolhydraatbeperkt voedingspatroon (ketogene voeding) komen minder gunstig uit de bus, omdat deze diëten volgens de AHA gepaard kunnen gaan met onevenwichtige voeding. Zo kan ketogene voeding leiden tot een te lage vezelinname en een te hoge inname van verzadigde vetzuren.

Volgens de AHA beschermen het DASH-dieet en het Mediterraan voedingspatroon het beste tegen hart- en vaataandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen