Alcohol verhoogt risico dikke darmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Stevig alcoholgebruik verhoogt het risico van kanker in de dikke darm en in de endeldarm. Dit concluderen onderzoekers van Harvard Medical School in Boston.
De onderzoekers combineerden gegevens van acht grote studies in Noord-Amerika en Europa waaraan in totaal 489.979 personen meededen. De deelnemers werden tussen de zes en zestien jaar gevolgd. In deze periodes werden er 4687 nieuwe gevallen van darmkanker geconstateerd.
Uit berekeningen bleek dat het risico van kanker al toenam bij een regelmatig drankgebruik van 30 gram alcohol per dag. Dit is gelijk aan ongeveer twee drankjes.
Het drinken van 30 tot 45 gram verhoogde het risico met 21%, terwijl drinken van meer dan 45 gram het risico met 51% verhoogde.
Het risico was voor mannen en vrouwen gelijk en verschilde niet voor het gebruik van bier, wijn of sterke drank.
Volgens de onderzoekers is het de alcohol zelf en geen andere componenten in de drankjes die bijdraagt aan een verhoogd risico voor darmkanker.
Een nadeel van de studie was dat het alcoholgebruik alleen aan het begin werd gemeten en niet gedurende het hele leven of tijdens de jeugd. Ook werden de veranderingen tijdens de studie niet gemeten. Tevens was het drinkpatroon of de duur van het alcoholgebruik niet vastgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.