Alfalinoleenzuur effectief bij PCOS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) heeft een gunstig effect op het endocriene systeem bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). 

PCOS is een hormonale stoornis die 4% tot 25% van de vrouwen van vruchtbare leeftijd treft. Vrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom, diabetes mellitus type-2, hart- en vaatziekten en baarmoederhalskanker. Ook kan de aandoening leiden tot onvruchtbaarheid als gevolg van een verminderde ovulatie

Omdat insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de aandoening, werd gezocht naar mogelijkheden om de insulinespiegel te verlagen. Om een beter inzicht te krijgen in de ziekte voerden Italiaanse wetenschappers een studie van de bestaande literatuur om de gegevens te evalueren die de werkzaamheid en de beperkingen aantonen van een behandelingsstrategie met ALA.

Momenteel wordt voor de behandeling van insulineresistentie het antidiabetesmedicijn metformine gegeven, maar vanwege bijwerkingen wordt dit medicijn soms gestopt. Uit de literatuurstudie blijkt dat ALA een natuurlijk alternatief kan zijn om de insulinespiegel te verlagen. ALA verlaagt bovendien de androgeenspiegels. Androgenen zijn mannelijke hormonen zoals testosteron die in verhoogde concentraties aanwezig zijn bij PCOS. ALA heeft daarnaast een ontstekingsremmende en antioxidatieve werking. In combinatie met inositol heeft ALA een synergistische werking, vooral bij vrouwen met overgewicht/obesitas of diabetes type-2. ALA heeft tenslotte een gunstige invloed op het endocriene systeem. De menstruatie wordt regelmatiger en het ovulatieritme verbetert. 

Suppletie met het omega 3-vetzuur ALA heeft gunstige effecten bij vrouwen met PCOS. In combinatie met inositol heeft het een synergistische werking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen