Alfaliponzuur bij multiple sclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Alfaliponzuur (ALA) heeft een gunstig effect bij de behandeling van multiple sclerose. Het verlaagt de plasmaspiegels van matrix metalloproteïnase-9 (MMP-9) en van soluble intercellular adhesion molecule-1 (sICAMP-1) en wordt goed verdragen. Dit zijn de conclusies van onderzoekers uit Portland in de VS.
Voor het onderzoek werden 37 patiënten met MS in vier groepen verdeeld. Een placebogroep en drie behandelgroepen, die ALA kregen: 600 mg twee keer per dag, 1200 mg één maal per dag en 1200 mg tweemaal per dag.
Degenen die 1200 mg ALA kregen, hadden duidelijk hogere ALA-spiegels dan degenen die 600 mg kregen. Hoe groter de ALA-spiegels, hoe meer de MMP-9-spiegels werden verlaagd. Er bleek ook een significante dosisresponsrelatie te zijn tussen ALA en verlaging van de sICAMP-1 spiegels.
Matrix metalloproteïnases zijn enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van de extracellulaire matrix. Ze spelen onder andere een rol bij MS door het vergroten van de permeabiliteit van de bloedhersenbariëre en de afbraak van de myelineschede om de zenuwvezels, waardoor de prikkelgeleiding wordt verstoord. sICAMP-1 interfereert met immunologische processen in het lichaam.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.