Alfaliponzuur mogelijk gunstig bij suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat suikerziekte met een verhoogde oxidatieve stress gepaard gaat. Dit zou aan de overmatige productie van vrije radicalen, grotendeels het gevolg van de bij deze aandoening optredende verhoogde bloedglucosespiegels, te wijten zijn. Verhoogde oxidatieve stress zou op haar beurt de ontwikkeling van suikerziekte en de hiermee verband houdende complicaties zoals hart- en vaatziekten versterken.
In dit verband toonden Italiaanse wetenschappers in een onlangs uitgevoerde studie aan dat suikerpatiënten mogelijk bij suppletie met de krachtige antioxidant alfaliponzuur gebaat zijn.
Het onderzoek betrof 14 patiënten met suikerziekte. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 4 weken dagelijks ofwel 400 mg RS-alfaliponzuur ofwel een placebo.
Aan het einde van deze periode werd in de groep die alfaliponzuur kreeg, ten opzichte van de placebogroep, een significante gedaalde oxidatieve stress vastgesteld. Dit bleek uit de bepalingen van de concentraties reactieve zuurstofmetabolieten in het bloed, een marker voor oxidatieve stress. Daarnaast werd er een significante stijging van het potentieel antioxidatief vermogen aangetoond. Ook bleek er een gunstig effect van alfaliponzuur op de vetzuursamenstelling van het bloed. Zo werd er een significante stijging van het gunstige HDL-cholesterol en een lichte daling van het ongunstige LDL-cholesterol gemeten. Er werden echter geen significante verschillen tussen de alfaliponzuur- en placebogroep aangetoond wat betreft de bloedspiegels voor totaal cholesterol, triglyceriden en CRP.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen