Allicine tegen pulmonaire hypertensie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een studie door dr. Davis Ku van de University of Alabama in de Verenigde Staten toonde gunstige effecten van de knoflookcomponent allicine bij ratten bij pulmonaire hypertensie. Hij presenteerde de resultaten van zijn studie op een congres in San Diego.
Voor de studie werden ratten behandeld met een stof welke specifiek vaatvernauwing veroorzaakt in de longslagaders. Na drie weken hadden de ratten pulmonaire hypertensie ontwikkeld, een hoge druk in de longslagaders, die tenslotte kan leiden tot fatale complicaties in hart en bloedvaten. Gelijktijdige toediening van extract van verse knoflook, rijk aan het actieve bestanddeel allicine, voorkwam grotendeels het optreden van pulmonaire hypertensie. De ratten die geen knoflook of gekookte knoflook die geen allicine meer bevat, hadden gekregen, ontwikkelden alle wel pulmonaire hypertensie. Als verklaring voor het beschermend effect van knoflook voert Ku aan dat het allicine de elasticiteit van de vernauwde slagaders vergroot. Een ander waargenomen effect bleek het voorkómen van vaatwandbeschadiging.
Overigens vond Ku dat het effect van allicine zeer specifiek is. Andere vormen van hypertensie bij ratten bleken nauwelijks te beïnvloeden door de knoflookextracten. Kennelijk vertonen de slagaders in de longen een unieke respons op allicine. Omgerekend naar de mens zou de inname van een werkzame hoeveelheid allicine overeenkomen met twee teentjes knoflook per dag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.