Aluminium uit vaccins en astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Blootstelling op jonge leeftijd aan aluminium uit vaccins is in verband gebracht met astma

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van de Vaccine Safety Datalink (VSD). De VSD is een elektronische databank van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC, equivalent met het Nederlandse RIVM) waarin bijwerkingen van vaccins worden bijgehouden. Er werden gegevens verzameld van bijna 327.000 kinderen. De totale hoeveelheid aluminium die de kinderen in hun eerste twee levensjaren via vaccins tot zich kregen, werd berekend en uitgedrukt in milligram. Tevens werd nagegaan of de kinderen op oudere leeftijd (2 tot 5 jaar) eczeem en/of persisterende astma hadden. Er was sprake van persisterende astma als de kinderen één ziekenhuisopname of twee polikliniekbezoeken en minimaal tweemaal medicatie voor astma nodig hadden. 

Van de kinderen hadden er 14.337 (4,4%) eczeem. Kinderen met eczeem hadden een grotere kans op het ontwikkelen van astma (6,0%) ten opzichte van kinderen zonder eczeem (2,1%). Bij alle kinderen werd een significant verband gezien tussen de blootstelling aan aluminium en het risico op persisterende astma. Bij kinderen mét eczeem nam de kans op astma met 26% toe voor iedere 1 mg blootstelling aan aluminium. Bij kinderen zonder eczeem nam het risico op astma met 19% significant toe.

Deze grootschalige, observationele studie laat een verband zien tussen de blootstelling aan aluminium uit vaccins op jonge leeftijd en het ontwikkelen van astma. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen