Andere darmflora bij kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tot nu toe werd aangenomen dat de darmflora vanaf ongeveer het derde levensjaar relatief stabiel is van samenstelling. De samenstelling van de darmflora van kinderen verschilt echter significant van de darmflora van volwassen personen.

De wetenschappers analyseerden de samenstelling van de darmflora van 37 schoolgaande kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Vervolgens werden de uitslagen vergeleken met die van volwassenen.

Hoewel er overeenkomsten werden gezien tussen de darmflora van kinderen en volwassenen, werden er ook significante verschillen gezien. De darmflora van de kinderen bestond vooral uit bifidobacteriën, faecalibacteriën en leden van Lachnospriaceae, terwijl het microbioom van gezonde volwassenen vooral bacteroidesbacteriën bevatte. Ook functioneel werden er verschillen gezien. Bij de kinderen werden er relatief veel genen aangetroffen die betrokken zijn bij de synthese van vitamines, waaronder foliumzuur en vitamine B12. Ook werden er genen gevonden die betrokken zijn bij het metabolisme van de aminozuren tyrosine, lysine, cysteïne en methionine. Daarentegen werden bij volwassenen meer genen aangetroffen die een rol spelen bij inflammatie en obesitas.

De resultaten van deze studie laten zien dat het microbioom van de darm onderhevig is aan veranderingen die gepaard gaan met de groei en ontwikkeling

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.