‘Anti-flushing’

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van het Max Planck Instituut in Bad Nauheim hebben het mechanisme blootgelegd van flushing bij gebruik van niacine. De resultaten werden gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation.

Flushing is een tijdelijke, rode verkleuring van de gezichtshuid die gepaard gaat met een sensatie van warmte. Flushing treedt op bij gebruik van nicotinezuur (niacine; vitamine B3) en is de reden waarom gebruikers vaak stoppen met deze vitamine die welwordt gebruikt als cholesterolverlager.

De wetenschappers identificeerden een specifieke receptor voor niacine die verantwoordelijk is voor het gunstige effect van de stof. In muizen waarbij het gen voor deze receptor werd geïnactiveerd, bleek echter dat de receptor ook verantwoordelijk is voor het flushing effect. De receptor blijkt aanwezig in specifieke huidcellen - keratinocyten - en zogenaamde Langerhanscellen, een bepaald type immuuncellen. Beide cellen bevinden zich in de opperhuid. De eerste fase van de flushingreactie vindt plaats door activatie van de Langerhanscellen, terwijl de tweede fase het resultaat is van activatie van de keratinocyten. In beide fasen worden verschillende prostaglandinen gevormd onder invloed van activatie van de nicotinezuurreceptor. Het flushing-effect kan voorkomen worden door remming van de prostaglandinevorming of door blokkade van de prostaglandinereceptoren in de huid.

Op dit moment zijn diverse farmaceutische firma's bezig met de ontwikkeling van zogenaamde ‘flushremmers’. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.