Antioxidanten bij acute alvleesklierontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij ratten werd middels injecties van de stof caeruleïne, een ontstekings bevorderend eiwit, acute pancreatitis opgewekt. Doel was het bestuderen van oxidatieve schade aan pancreas en lever alsmede de effecten van antioxidanten hierop vast te stellen. Een groep van 28 Wistarratten kreeg twee injecties met caeruleïne, waarna acute pancreatitis ontstond. Een andere groep ratten kreeg bovendien injecties met melatonine (20 mg per kilo lichaamsgewicht) of een antioxidantenmengsel (vitamine C 14,3 mg/kg lichaamsgewicht en N-acetylcysteine 181 mg/kg lichaamsgewicht). Deze injecties werden kort voor de toedieng van caeruleïne gegeven. Twaalf uur na de laatste injectie werden de dieren onderzocht op stressmarkers in de lichaamsweefsels. Voorts werd histopathologisch onderzoek verricht.

Degeneratieve kenmerken van inflammatoire infiltraties in de lever toonde aanmerkelijke verschillen tussen de behandelingen. Zo namen de waarden voor malondialdehyde, een marker voor oxidatieve schade van weefsels, sterk toe in de ratten die uitsluitend caeruleïne hadden gekregen. Toediening van melatonine en van de combinatie vitamine C en NAC resulteerde in een significante afname van MDA-waarden in pancreas en lever, terwijl gelijkertijd de niveaus van de antioxidantenzymen catalase en glutathionperoxidase toegenomen waren.

De auteurs komen tot de conclusie dat oxidatieve schade een belangrijke rol speelt in de pathologie van pancreatitis maar tevens in de door pancreatitis geïnduceerde schade aan de lever. Toediening van antioxidanten zoals melatonine en vitamine C plus NAC blijkt de schade aan pancreas en lever te helpen beperken via het herstel van de activiteiten van antioxidantenzymen in de weefsels.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.