Antioxidanten tegen staar?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Hoge bloedspiegels van bepaalde antioxidanten verkleinen de kans op het krijgen van grijze staar.

In medische databanken werd gezocht naar relevante studies. Er werden dertien studies geselecteerd met in totaal bijna 19.000 proefpersonen.

Een hoge bloedconcentratie van vitamine E verkleinde met 25% significant de kans op staar. Ditzelfde gold voor luteïne. Een hoge bloedspiegel van zeaxanthine en alfacaroteen kon het risico van staar significant met respectievelijk 30% en 28% verlagen. Bij personen van Aziatische afkomst waren ook vitamine A en C effectief met een significante risicoreductie van respectievelijk 31% en 33%. Dit werd niet gezien bij Westerse personen. Ook hoge bloedspiegels van bètacaroteen, lycopeen en de antioxidant beta-cryptoxanthine konden het risico van staar verlagen, maar deze risicoreducties waren niet significant.

Volgens de Chinese onderzoekers is het nog niet duidelijk of suppletie met deze antioxidanten en vitamines zinvol is om staar op latere leeftijd te voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen