Antioxidanten verbeteren spierfunctie van ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij ouderen, niet bij jongeren, blijkt suppletie met antioxidanten effect te hebben op de spierfunctie. Tijdens het ouder worden treden veranderingen op aan de bloedvaten met als gevolg een verminderde doorbloeding in de spieren.
De concentratie vrije radicalen neemt bij het ouder worden toe dat mede oorzaak is van de verminderde doorbloeding. In rust maar voornamelijk tijdens inspanning kan dit leiden tot een afname van het zuurstoftransport naar de actieve spieren met als gevolg spiervermoeidheid. Antioxidanten blijken de doorbloeding te verbeteren door het wegvangen van deze vrije radicalen.
In dit onderzoek werd gebruikgemaakt van een MRI-scan en spectroscopie waarmee zowel de doorbloeding als het energiemetabolisme in de spier werd onderzocht. De afbraak en resynthese van creatinefosfaat werd bepaald als maat voor de oxidatieve capaciteit van de spieren. Aan de studie namen zes gezonde personen deel met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en zes gezonde ouderen met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar. De proefpersonen kregen een placebo of een supplement met antioxidanten bestaande uit 500 mg vitamine C, 200 IE vitamine E en 300 mg alfaliponzuur. Er werden tijdens en na inspanning MRI-afbeeldingen gemaakt van spieren in het onderbeen. De 5 minuten durende inspanning bestond uit fietsbewegingen geleverd op een ergometer.
Uit de resultaten bleek dat de antioxidanten de doorbloeding en zuurstofcapaciteit bij de ouderen significant verbeterden. De test had een toename van het energiemetabolisme tot gevolg dat duidt op een reservecapaciteit die aangesproken kan worden bij een afname van de oxidatieve stress. Bij de jongere proefpersonen had suppletie geen effect. Vermoedelijk komt dit doordat hun antioxidatieve capaciteit beter is en er minder vrije radicalen ontstaan. In de placebogroep was de afname van creatinefosfaat 30 tot 40% hoger bij de ouderen in vergelijking met de jongeren. Dit wijst op een hogere mate van oxidatieve stress bij de oudere proefpersonen. De voorraad creatinefosfaat herstelde significant beter wanneer de ouderen de antioxidanten toegediend kregen. Bij de jongeren had suppletie hierop geen effect.
De oxidatieve capaciteit van de spieren verbetert uitsluitend bij de ouderen door de antioxidanten. Hieruit kan geconcludeerd worden dat oxidatieve stress mede verantwoordelijk is voor de afname van de spierdoorbloeding bij het ouder worden. Wanneer de doorbloeding optimaal is, hebben de spieren de beschikking over een reservecapaciteit tijdens inspanning.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen