Antioxidantencocktail tegen radioactieve straling?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De nieuwsuitzendingen over de radioactieve straling van de Fukushima kerncentrale zijn zorgwekkend, maar ook in het dagelijks leven worden we regelmatig blootgesteld aan radioactieve straling. Denk aan de zon, scanapparatuur op luchthavens en medische procedures zoals mammografieën en CT-scans. Onderzoekers van de University of Toronto zijn bezig met de ontwikkeling van een antioxidantencocktail die bescherming biedt tegen radioactieve straling. TIME Healthland bericht erover.
De cocktail bestaat uit een niet nader omschreven combinatie van antioxidanten. De onderzoekers testten de cocktail op zichzelf. Ze verzamelden bloedmonsters voor en na inname van de antioxidanten en stelden deze monsters bloot aan radioactieve straling. Om DNA-schade vast te stellen als gevolg van de straling, markeerden ze een eiwit dat DNA repareert. Dit eiwit werd zichtbaar gemaakt onder een speciale microscoop.
Na inname van de cocktail werd 30 tot 50% minder beschadigd DNA aangetroffen in de bloedmonsters. Dit bleek uit een lagere concentratie van het gemarkeerde eiwit. De cocktail voorkomt de vorming van vrije radicalen die ontstaan als gevolg van radioactieve straling. Vrije radicalen beschadigen het DNA en zijn verantwoordelijk voor het afsterven van cellen.
De resultaten zijn nog prematuur, maar veelbelovend en de onderzoekers gaan een vervolgstudie uitvoeren bij 30 hartpatiënten. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt van bloedmonsters van patiënten die wel en niet een CT-scan ondergaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen