Antivrieseiwitten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In het planten- en dierenrijk zijn gevallen bekend van bescherming tegen lage temperatuur middels antivrieseiwitten. Vissen in de poolwateren kunnen hierdoor temperaturen van -2C overleven. Maar de larven van de Dendroides canadensis, een soort vuurkever, blijkt in staat temperaturen tot -30C te kunnen doorstaan.

Aan de Ruhr Universiteit in Duitsland bestudeerde een team van onderzoekers de interacties tussen geïsoleerde antivrieseiwitten en watermoleculen. Er werd altijd van uit gegaan dat het antivrieseffect berustte op het contact tussen het eiwit en ijskristallen, waarbij slechts nano-grote ijskristallen gevormd worden en de schadelijke grotere ijskristallen niet zouden ontstaan. Gevonden werd dat in het geval van het vuurkever-antivrieseiwit er nog intacte watermoleculen aan het oppervlak van het eiwit blijven bestaan die een zwakke stroming van watermoleculen op gang houden. De zwakke stroming van watermoleculen lijkt het aanklampen van nano-ijskristallen te vergemakkelijken.

Door de leider van het onderzoek, dr. Martina Havenith, wordt de speciale rol van water in het natuurlijke antivriesmechansime benadrukt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.