Aroma voor voortbestaan

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Gistcellen maken aroma’s aan die mede bijdragen aan de fruitige geur en smaak van gefermenteerde dranken zoals bier en wijn. Maar de aroma’s hebben nog een andere functie: ze trekken fruitvliegjes aan en zorgen zo voor de verspreiding van de gistsoort.

De Belgische wetenschappers schakelden het gen in de gistcellen dat verantwoordelijk is voor de productie van de aroma’s uit en ontdekten dat de fruitvliegjes zich minder aangetrokken voelden met als gevolg een afname van de verspreiding van de gistsoort. Ook veranderde de hersenactiviteit bij de fruitvliegjes.

De rol van gistcellen blijkt complexer dan tot nu toe werd gedacht. Gistcellen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het omzetten van suikers in alcohol en koolzuur, maar zorgen met de productie van aroma’s voor verspreiding. Mogelijk speelt eenzelfde mechanismen ook een rol bij bloemsoorten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.