Artsen waarschuwen voor afslankmiddel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Amerikaanse anesthesiologen zien steeds meer gebruikers van de antidiabetes- en afslankmedicijnen, de GLP1-agonisten, met complicaties tijdens een operatie. 

Gebruikers van deze medicijnen, in Nederland vooral bekend onder de merknamen Ozempic, Rybelsus en Saxenda, kunnen levensbedreigende complicaties krijgen als ze geopereerd moeten worden of andere procedures moeten ondergaan waarbij een lege maag nodig is voor verdoving. Het advies in de Amerikaanse richtlijn van anesthesiologen om de medicatie maximaal een week voorafgaand aan de ingreep te stoppen, is onvoldoende volgens sommige artsen. Anesthesisten in de Verenigde Staten en Canada, waar de medicijnen al langer op de markt zijn, zien steeds meer gebruikers van GLP1-agonisten die voedsel en vloeistof in hun longen inademen terwijl ze verdoofd zijn (pulmonale aspiratie). Dit komt omdat de medicijnen de maaglediging vertragen en voedsel veel langer in de maag blijft, ook wanneer het advies gevolgd wordt om acht uur van tevoren te stoppen met eten. De complicatie kan leiden tot gevaarlijke longschade, infecties en zelfs tot de dood.

De anesthesiologen adviseren het medicijn drie weken voor een ingreep te staken. Bovendien moeten artsen overwegen de chirurgische ingreep uit te stellen als de patiënt symptomen heeft zoals braken, een opgeblazen gevoel, buikpijn of misselijkheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen