Astaxanthine mogelijk gunstig bij Duchenne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de carotenoïde astaxanthine heeft gunstige effecten bij de ziekte van Duchenne. Duchenne is een ernstige neuromusculaire aandoening met een hoge prevalentie van obesitas, wat de spierschade bij Duchenne kan verergeren.

Voor het experiment werden muizen met Duchenne gebruikt. De muizen werden in groepen verdeeld en kregen gedurende zestien weken normale voeding, vetrijke voeding of vetrijke voeding met astaxanthine. 

Bij muizen die vetrijke voeding kregen mét astaxanthine was de doorsnede van de kuitspier significant groter ten opzichte van muizen die vetrijk eten kregen zonder de carotenoïde. Dit gold ook voor de grijpkracht en het uithoudingsvermogen. Suppletie met astaxanthine verbeterde bovendien de structuur van mitochondriën in spiercellen en verlaagde de concentraties van triglyceriden en malondialdehyde (marker voor oxidatieve stress) in spieren. Tenslotte ging suppletie gepaard met een toename van de gunstige darmbacteriën Akkermansia, Bifidobacterium, Butyricicoccus en Staphylococcus.

Het tegengaan van nadelige effecten van obesitas kan mogelijk de ziekteprogressie vertragen bij personen met Duchenne. Astaxanthine heeft vanwege antioxidatieve en anti-adipogene effecten de potentie hierbij een rol te spelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.