Astaxanthine vermindert gedragsproblemen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Prenatale blootstelling aan lipopolysachariden (LPS) leidt bij volwassen muizen tot gedragsproblemen. De antioxidant astaxanthine kan effectief deze gedragsproblemen verminderen. LPS, ook wel lypoglycanen genoemd, zijn endotoxinen die een sterke immuunrespons uitlokken. De moleculen bestaan uit een lipide en een polysacharide en komen voor in het buitenmembraan van gramnegatieve bacteriën.

In het experiment onderzochten de wetenschappers het gedrag van de reeds volwassen muizen die prenataal blootgesteld waren aan LPS. Vervolgens kregen de muizen gedurende zes weken astaxanthine toegediend in een dosis van 2 mg per kilogram lichaamsgewicht.

De wetenschappers zagen dat muizen die blootgesteld waren aan LPS significant afwijkend gedrag vertoonden op diverse testen ten opzichte van muizen die niet aan LPS waren blootgesteld. Tevens was er bij de LPS-muizen sprake van een hoge mate van oxidatie van vetzuren en proteïnen. Dit ging gepaard met een tekort aan de antioxidatieve enzymen katalase, superoxidedismutase (SOD) en glutathion. Na toediening van astaxanthine trad een significante verbetering van het gedrag op van de muizen. Dit ging gepaard met een sterke reductie van oxidatieve markers in de lever en het brein van de dieren.

De resultaten van de studie suggereren dat astaxanthine de schadelijke effecten van prenatale blootstelling aan LPS kan verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen