B-complex plus vitamine C bij nierfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met eindstadium nierfalen hebben een groot risico van vroegtijdig overlijden, hoofdzakelijk als gevolg van hart- en vaatziekten en infecties. Uit onderzoek blijkt dat suppletie met vitamine B en C de sterftekans van patiënten met eindstadium nierfalen verlaagt.
Aan het onderzoek namen 102 patiënten met eindstadium nierfalen deel. Ze werden gesuppleerd met een dagelijkse dosering van 1 mg foliumzuur, 6 mg vitamine B6, 300 mcg biotine, 6,3 mcg vitamine B12, 1,4 mg vitamine B1, 2,3 mg vitamine B2, 20 mg nicotinamide, 16 mg pantotheenzuur en 62 mg vitamine C.
Gedurende de volgperiode van 4 jaar overleden 49 patiënten. Dit overlijden hield verband met bekende risicofactoren zoals leeftijd, atherosclerose, lage plasmawaarden voor albumine, en een verhoogde concentratie cardiaal troponine T. Het bleek dat de patiënten die met de vitaminen waren gesuppleerd, vergeleken met de patiënten die deze suppletie niet kregen, een 71% verlaagd risico op overlijden hadden. Dit verband hield stand na correctie voor genoemde risicofactoren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen