Bacterieconcentratie verschilt per maaltijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is veel onderzoek gedaan naar de samenstelling van de bacteriën in humane ontlasting, maar over de microben in voedsel is relatief weinig bekend. Reden voor wetenschappers van de University of California om dit nader te onderzoeken.

De wetenschappers onderzochten de bacteriële samenstelling van drie verschillende voedingspatronen, te weten: het typisch Amerikaanse voedingspatroon met de nadruk op gemaksvoedsel, een voedingspatroon zoals geadviseerd door de United States Department of Agriculture (USDA) bestaande uit groenten, fruit, melkproducten, volkoren granen en mager vlees en tenslotte een vegetarisch voedingspatroon. De diverse maaltijden werden in een huiskeuken klaargemaakt of ingekocht bij een restaurant. Vervolgens werden de maaltijden per afzonderlijk voedingspatroon gemengd en geanalyseerd.

De USDA-maaltijden bevatten met 1,3 x 10^9 CFU (Colony Forming Units) per dag de hoogste totale bacterieconcentratie gevolgd door het vegetarisch en Amerikaans voedingspatroon met respectievelijk 6 x 10^6 CFU en 1,4 x 10^6 CFU per dag. Er werd geen significant verschil gezien tussen de drie voedingspatronen wat betreft de diversiteit van de microben. Wel bleek dat sommige voedingsgroepen (bijvoorbeeld melkproducten) correspondeerden met de nutritionele waarde van de maaltijden.

De resultaten van de studie suggereren dat de microben in maaltijden variëren in totale hoeveelheid, afhankelijk van het voedingspatroon. Deze variatie wordt waarschijnlijk beïnvloed door specifieke ingrediënten, de herkomst van ingrediënten en de bereiding van het voedsel. Het is nog onduidelijk of de microbendiversiteit van maaltijden van invloed is op de samenstelling van de darmflora.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.