Bepaalde voeding verlaagt risico glaucoom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere consumptie van bepaalde soorten groenten en fruit houdt verband met een kleinere kans op de ontwikkeling van glaucoom, zo bleek uit Amerikaans onderzoek.
De studie betrof 1155 oudere vrouwen. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over hun voedingspatroon. Daarnaast werden ze door specialisten onderzocht op de aanwezigheid van glaucoom.
In totaal bleek 8% van de vrouwen glaucoom te hebben. Een verband werd gevonden met een aantal soorten groente en fruit. Zo toonden de vrouwen die minimaal eenmaal per maand boerenkool aten, een 69% verlaagde kans op deze aandoening, vergeleken met degenen bij wie de consumptie van deze groente lager lag. Vrouwen die meer dan 2 maal per week wortelen aten, lieten, vergeleken met vrouwen met een minder dan 1-wekelijkse consumptie van deze groente, een 64% verlaagde kans op glaucoom zien. Het eten van minimaal eenmaal per week gedroogde of ingeblikte perziken verlaagde het glaucoomrisico met 47% ten opzichte van een minder dan 1-maandelijkse consumptie van dit fruit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.