Bepaalt microbioom partnerkeuze?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Tel Aviv University komen met een interessante theorie over de voorkeur voor een levenspartner. Zij stellen dat de partnerkeuze mogelijk beïnvloed wordt door ons microbioom. Bewijs hiervoor vonden de wetenschappers in hun studie die ze uitvoerden met de fruitvlieg Drosophila melanogaster.

Ze verdeelden de fruitvliegen in twee groepen en stelden ze bloot aan een siroop of zetmeel. Toen de afzonderlijke groepen vervolgens bij elkaar werden gebracht, bleek dat de voeding van de fruitvliegen van invloed was op hun partnerkeuze. De vliegen wilden alleen paren met een vlieg die dezelfde voeding had gekregen. Toediening van antibiotica leidde ertoe dat de vliegen geen partnervoorkeur meer hadden op basis van hun voeding. Dit duidt erop dat veranderingen in de darmflora - en niet alleen de voeding - ten grondslag ligt aan de partnerkeuze van de fruitvliegen.

Opvallend was bovendien dat de voeding niet alleen van invloed was op de partnerkeuze van de huidige generatie, maar aanwezig bleef tot minstens de 37e generatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.