Besmettelijke darmbacteriën

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De bacteriën die huizen in onze darm zijn overdraagbaar tussen individuen, niet alleen via overerving, maar ook via intermenselijk contact. Dit stellen wetenschappers in het tijdschrift Nature.

De wetenschappers isoleerden 137 veelvoorkomende bacteriesoorten die aangetroffen worden bij gezonde personen. Het bleek dat zeker 50% tot 60% hiervan in staat is om zogenaamde ‘sporen’ te vormen. Sporevorming wil zeggen dat er in de eencellige bacterie een blaasje wordt gevormd met DNA en ribosomen en een dubbele celmembraan. Als het ware ontstaat er een aparte cel in de eencellige bacterie waarin erfelijk materiaal is opgeslagen. Een spore is op deze manier in staat om zeer ongunstige omstandigheden te overleven, zoals een afwijkende pH-waarde, hoge temperaturen en toxische stoffen. De bacteriesporen zijn in staat om buiten zijn gastheer te overleven en zijn op die manier overdraagbaar tussen personen.

Met deze bevindingen rijst de vraag of schadelijke darmbacteriën die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van obesitas en darmaandoeningen van mens op mens overdraagbaar zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.