Bestaan mito-pathogenen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mitochondriën zijn de energiecentrales van de cel. Het zijn organellen die semi-autonoom functioneren. Verondersteld wordt dat het in oorsprong zelfstandig levende bacteriën betreft die ooit in de oertijd geïncorporeerd werden.

Schade aan mitochondriën kan vérstrekkende gevolgen hebben, in eerste instantie voor de overleving van de cel en vervolgens van weefsels, organen en tenslotte van het gehele lichaam.

Door dr. Ger Bongaerts van de Radboud Universiteit Nijmegen wordt op grond van cytologische en microbiologische feiten het bestaan van verschillende mitochondrion-specifieke microbiële ziekteverwekkers gepostuleerd. Deze mitochondriën-specifieke ziekteverwekkers zouden mitochondriën van binnenuit kunnen beschadigen of vernietigen. Tot deze mito-pathogenen moeten gerekend worden mitovirussen, mitoviroïden en mitobacteriën.

Mito-pathogenen zijn nog niet aangetoond in mensen. De theoretische degeneratieve effecten op de energieproductie zouden in verband kunnen worden gebracht met tot nu toe slecht begrepen aandoeningen zoals prionenziekten en posttraumatische spierdystrofie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.