Beter sperma met tomaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met lycopeen - de rode kleurstof die volop aanwezig is in onder andere tomaten en watermeloen - verbetert de kwaliteit van sperma en verhoogt de vruchtbaarheid. Dit blijkt uit een review.

De wetenschappers bestudeerden twaalf studies waarin het effect van lycopeen op de spermakwaliteit was onderzocht bij zowel dieren als mensen.

Analyse van de studies liet zien dat lycopeen de mannelijke vruchtbaarheid kan verhogen door vermindering van vetzuuroxidatie en DNA-schade. Suppletie met lycopeen leidde tot een toename van spermacellen en tot een verhoogde beweeglijkheid van de cellen. Hierdoor nam de zwangerschapskans toe. Dagelijkse suppletie met 4 tot 8 mg lycopeen per dag gedurende drie tot twaalf maanden bleek voldoende om de vruchtbaarheid significant te verhogen. Dit komt overeen met een dagelijkse consumptie van 150 gram rauwe tomaten of 80 gram watermeloen.

Hoewel vervolgstudies nodig zijn om de optimale dosis vast te stellen, is lycopeen een veelbelovende stof om mannelijke onvruchtbaarheid te behandelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen