Betere spierkracht en mobiliteit door vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D zou toegediend moeten worden aan personen met een tekort aan deze vitamine om de spierkracht en mobiliteit te verbeteren. Dit is het advies van Australische onderzoekers.
Aan de studie namen 302 vrouwen in de leeftijd van 70 tot 90 jaar deel. De vrouwen verbleven in een verzorgingshuis en hadden een vitamine D-concentratie in het bloedserum lager dan 60 nmol/l. Ze werden verdeeld in een interventie- en placebogroep. De vrouwen in de placebogroep kregen gedurende 1 jaar 1000 IE (25 mcg) vitamine D met 1 gram calcium per dag. De andere vrouwen kregen een placebo met dezelfde hoeveelheid calcium zodat alleen het effect van vitamine D werd bepaald. De spierkracht werd gemeten in de beenspieren en de mobiliteit werd bepaald aan de hand van de Timed Up and Go Test (TUAG).
Voor aanvang van de suppletieperiode was de gemiddelde vitamine D-concentratie 45 nmol/l. De concentratie nam toe tot 60 nmol/l in de interventiegroep. In de placebogroep veranderde de concentratie niet. Bij de vrouwen met de minste spierkracht en slechtste score op de TUAG-test nam de spierkracht (heupstrekker 23%, heupbuiger 14%) en de mobiliteit (TUAG-score 18%) onder invloed van vitamine D-suppletie toe. De vitamine D-status bij aanvang van de studie was niet van invloed op het resultaat van de suppletie.
Vitamine D-suppletie blijkt effectief ter verbetering van de spierkracht en mobiliteit van oudere vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen